အလည္လာေရာက္သူအားလုံး ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ပါေစ

Tuesday 15 December 2015

အသံုး၀င္မယ့္အရာေလးေတြပါ

၁။ ပုရြက္ဆိတ္ေတြ တက္ေနပါသလား။ ပုရြက္ဆိတ္တို႔သည္ သခြားသီးကို မုန္း၏။ ထို႔အတြက္ ပုရြက္ဆိတ္မ်ားလာလွ်င္ သူတို႔လမ္းေၾကာင္းတြင္ သခြားသီးခံြမ်ား ပစ္ခ်ထားလုိက္ပါေလ။ ၎တို႔သည္
ႀကိမ္ဆဲကာ အေ၀းသုိ႔ထြက္ေျပးသြားပါလိမ့္မည္

၂။ အမႈန္အမိႈက္မ်ား လံုး၀ကင္းစင္ေသာ ေရခဲတံုးကေလးမ်ား အလိုရိွပါသလား။
ေရခဲေသတၱာထဲ မထည့္မီ ေရကို အရင္ႀကိဳလိုက္ပါ (တဲ့)။ ဆိုလိုသည္မွာ ေရက်က္ေအးကို ေရခဲတံုးလုပ္ပါ။
၃။ ၾကည့္မွန္ကို လံုး၀ ၾကည္လင္ေနေစလိုပါသလား။
မွန္ကို အရက္ပ်ံျဖင့္ ပြတ္ေပးပါ (တဲ့)။
၄။ အက်ႌမွာ ပီေကေတြေပလာလို႔ ကေလးကို ရိုက္မလို႔လား။
မရိုက္ပါနဲ႔ဗ်ာ။ အဲဒီအက်ႌကို ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္နာရီေလာက္ ပစ္ထည့္ထားလိုက္ပါ။ အိုေကမွာ စိုေျပသြားပါလိမ့္မယ္ (တဲ့)။
၅။ အစ္ကိုတို႔ရဲ့ ရွပ္အက်ႌအျဖဴေလးေတြကို ျဖဴေဖြးေတာက္ေျပာင္သြားေစလိုပါသလား။
အက်ႌ ကို သံပုရာသီးျခမ္းနဲ႔အတူ ေရပူထဲမွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ပါ။ (သူတို႔ေရးတဲ့အတိုင္း ျပန္ေရးျပတာပါ။ ကြ်န္ေတာ္တစ္ခါမွေတာင္ မစမ္းဖူးပါဘူး။
အက်ႌကို သံပုရာသီးကဟာေတြ စြမ္းကုန္ရင္ ကြ်န္ေတာ့္ကို ေမတၱာမပို႔ဘဲ
မူရင္းေရးတဲ့သူကိုပို႔ပါလို႔၊ အဟိ။ ေၾသာ္၊ စမ္းၾကည့္ၿပီး တကယ္ဟုတ္တယ္
ဆိုရင္လဲ လက္တို႔လုိက္ပါဦးေနာ္။)
၆။ သံပုရာသီးထဲက အရည္ေတြကို အကုန္ညွစ္ထုတ္လိုပါသလား။
သံပုရာသီးေတြကို ေရေႏြးနဲ႔ တစ္နာရီၾကာစိမ္ၿပီးမွ ညွစ္ပါ (တဲ့)။
၇။ ေဂၚဖီထုပ္ေၾကာ္ရင္ အနံ႔မနံေအာင္ -
ေၾကာ္ေနတံုး အိုးထဲကုိ ေပါင္မံု႔ေလးတစ္ဖဲ့ ပစ္ထည့္လုိက္ပါ (တဲ့)။
၈။ ၾကက္သြန္လီွးရင္ မငိုရေအာင္ -
ပီေက၀ါးပါ (လို႔ေျပာတာပဲ)။ (မွတ္ခ်က္။ စင္ကာပူတြင္ ပီေကမ၀ါးရန္ ဥပေဒျဖင့္ တားျမစ္ထားပါ၏။)
၉။ အာလူးျပဳတ္တာ အျမန္ႏူးခ်င္ရင္ -
အားလူးတစ္ျခမ္း(တစ္လံုးလံုး မဟုတ္) ကို အခြံႏႊာၿပီးမွ ျပဳတ္ပါ (တဲ့)။
၁၀။ ရွပ္အက်ႌမွာ မင္ေတြစြန္းလာလို႔ ေယာက္်ား (ေယာကၤ်ား လို႔ မေရးလိုက္ပါနဲ႔။ ဟိုေယာင္ေယာင္ ဒီေယာင္ေယာင္၊ ေယာင္ေျခာက္ဆယ္ေတြ ျဖစ္ကုန္ပါ့မယ္။) ကို ရန္မလုပ္ပါနဲ႔။
အလြယ္ေလးပါ။
မင္ (“မွင္” မဟုတ္ပါ။) စြန္းေသာေနရာကို သြားတိုက္ေဆးျဖင့္ က်က်နန ပြတ္ေပးပါ။ ေနာက္ၿပီး သြားတိုက္ေဆး လံုး၀ ေျခာက္သြားၿပီ ဆိုမွ ပြတ္ေလွ်ာ္ပါ (တဲ့)။
၁၁။ ကစြန္းဥျပဳတ္ အခံြႏႊာရတာ ခက္ေနပါသလား။
ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္း ေရေအးနဲ႔ ခ်က္ျခင္း စိမ္ပါ (တဲ့)။
၁၂။ ၾကြက္ေတြလာလို႔ စိတ္ညစ္ေနပါသလား။
သူတို႔လာမဲ့လမ္းမွာ ျငဳပ္ေကာင္းမံႈ႔ ျဖဴးထားပါ (တဲ့)။
အသံုး၀င္မယ့္အရာေလးေတြပါ
******************************

No comments:

Post a Comment