ဒဂုံၿမိဳ႕သစ္ေျမာက္ပိုင္း၊(၄၂)ရပ္ကြက္ရွိ က်ဴးေက်ာ္အိမ္မ်ားအၾကားတြင္
ေဆာက္ထားေသာ အိမ္ေလးတစ္လံုး ထဲ၌ အသက္ (၄၀)အရြယ္ ကိုေမာင္၀င္းတစ္ေယာက္
လွဲေနသည္။ သူက အသက္ကို ၿဖည္းညွင္းစြာ ရႈရင္းမွ ငယ္စဥ္ ကေလးဘ၀ကပင္
အဘိုးျဖစ္သူကို ကြမ္း၀ယ္ေပးရာမွစၿပီး (၉)ႏွစ္သားအရြယ္တြင္ ကြမ္းစားတတ္
လာခဲ့ေၾကာင္း ဆိုသည္။ သူ အသက္(၄၀) အရြယ္မွာေတာ့ အစာမ်ိဳလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာ
ေ၀ဒနာကို ခံစားေနရေပၿပီ။
လြန္ခဲ့ေသာ (၁)ႏွစ္ခန္႔မွစကာ
လည္ေခ်ာင္းမ်ားနာလာျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းပ်က္ျခင္းစသည့္ လကၡဏာမ်ား မၾကာခဏ
ျဖစ္ေပၚခဲ့ေသာ္လည္း စီးပြားေရးမေၿပလည္မႈေၾကာင့္ ေ၀ဒနာမ်ား ခံစားရၿပီး
(၅)လေက်ာ္ ၾကာမွသာ ေဆးစစ္မႈခံရာမွ အစာမ်ိဳလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာျဖစ္ေနသည္ကို
သိခဲ့ရေၾကာင္း ၄င္းကဆုိသည္။ထို႔ေႀကာင္႔ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသည္အထိ ေဆးကုသမႈ
ခံယူရန္ဆိုသည္႔ အခ်က္သည္ ေငြေၾကးပမာဏ တတ္ႏိုင္သည့္ အေပၚတြင္သာ
မူတည္ေနေႀကာင္း ကိုေမာင္၀င္းက ေၿပာသည္။
အစာမ်ိဳလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ
ခံစားေနရၿခင္းမွာ ကြမ္းစားၿခင္းေႀကာင္႔ ၿဖစ္သည္ဟု ေဆးစစ္ခ်က္ အေၿဖအရ
သိလိုက္ရသည့္အခ်ိန္တြင္ ႏွစ္ေပါင္း(၃၀)ေက်ာ္ စြဲၿမဲစြာစားခဲ့သည့္
ကြမ္းယာမ်ားကိုသာ အျပစ္တင္ေန မိေတာ႔သည္။
“အခုေတာ့
ကြမ္းရဲ႕ဆိုးက်ိဳးေတြကိုခံစားေနရပါၿပီ ။ ေရာဂါျဖစ္ေတာ့ အလုပ္လည္း
မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ မိသားစု တာ၀န္ေတြလည္း မေက်ပြန္ႏိုင္ေတာ့
စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိတယ္” ဟု ကိုေမာင္၀င္းက ေၿပာသည္။ သူ
က်န္းမာေရးေကာင္းေနစဥ္က ဆိုကၠားနင္းျခင္းျဖင့္ အသက္ေမြး၀မ္းေၾကာင္းျပဳၿပီး
သားသမီး(၅)ေယာက္ကို ရွာေဖြေကၽြးခဲ႔ရေၾကာင္း ေၿပာသည္။
ဦးေမာင္၀င္းအေနၿဖင္႔ လြန္ခဲ့သည့္ (၃)လမွစ၍ အလုပ္မလုပ္ ႏိုင္ေတာ့သျဖင့္
မိသားစုစား၀တ္ေနေရး ခက္ခဲမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚခဲ႔ရသည့္အတြက္
(၉)တန္းေက်ာင္းသားၿဖစ္သည္႔ သားအႀကီးဆုံးမွာ ဖခင္ေနရာတြင္ ၀င္၍
ဆိုကၠားနင္းျခင္းျဖင့္ မိသားစုစား၀တ္ေနေရးအတြက္ ေျဖရွင္းေနရေၾကာင္း
သိရွိရသည္။
“ ကၽြန္ေတာ္က အရင္လို မိသားစုအတြက္
ရွာမေပးႏိုင္တဲ႔အၿပင္ ကၽြန္ေတာ္႔ေႀကာင္႔္ မိသားစုအတြက္ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုးတစ္ခု
ပိုေနတဲ႔အတြက္ မိသားစုကိုလည္း အားနာလွပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ့လို မျဖစ္ေအာင္လည္း
လူတိုင္း ကြမ္းစားတာကို ဆင္ျခင္ေစခ်င္တယ္။ သင္ခန္းစာယူေစခ်င္တယ္ ”
ဟုဆိုသည္။
ရန္ကုန္သြားေဆးတကၠသိုလ္၏ သုေတသနျပဳခ်က္အရ (၁)ႏွစ္လွ်င္
သြားႏွင့္ပတ္သက္သည့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားသူ (၉၀၀၀)၀န္းက်င္ရွိၿပီး ၄င္းတို႔အထဲမွ
ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ပြားသူဦးေရမွာ (၂၅၀)၀န္းက်င္ရွိေၾကာင္းႏွင့္
အဆိုပါခံတြင္းကင္ဆာႏွင့္ပတ္သက္၍ ေဆးကုသမႈခံယူသူဦးေရမွာ
(၂၅)ေယာက္၀န္းက်င္သာ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
အေရွ႕ေတာင္အာရွအတြင္း
ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈသုေတသနအဖြဲ႔အား တင္ျပရန္အတြက္ ရန္ကုန္
သြားေဆးတကၠသိုလ္ႏွင့္ ေဆးသုေတသီမ်ားပူးေပါင္း၍ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္က
ျမန္မာျပည္တစ္ျပည္လုံး၌ ေဆးရြက္ႀကီးႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနသည့္
ခံတြင္းကင္ဆာသုေတသနမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကသည္။
ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္
သြားကိုအေရာင္ညစ္ေစျခင္း၊ ေၾကြလႊာျပဳန္းတီးေစျခင္း၊
ေမးရိုးအဆစ္ေရာဂါရျခင္း၊ သြားေက်ာက္တည္ကာ
သြားဖုံးေ၀ဒနာခံစားရျခင္းတို႔အျပင္ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးအျဖစ္
ခံတြင္းကင္ဆာ၊ ပါးစပ္ကင္ဆာ၊ အစာမ်ိဳလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာႏွင့္
အသည္းကင္ဆာမ်ားအား ျဖစ္ပြားေစၿပီး ၄င္းကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားပါက
အသက္ရွင္ႏိုင္ေျခမွာ (၆၀)%ထက္ မပိုေၾကာင္း
သြားဘက္ဆိုင္ရာေဆးပညာရွင္မ်ားကဆိုသည္။
“ ကြမ္းကို
ေတာက္ေလွ်ာက္စားပါမ်ားရင္ သြားက်င္လာမယ္။ အစပ္မစားႏိုင္တာေတြ၊
လွ်ာထူတာေတြျဖစ္ၿပီး အရသာကို ေကာင္းေကာင္းမခံစားႏိုင္ေတာ့ဘူး" ဟု
မေကြးၿမိဳ႕မွ သြားႏွင့္ခံတြင္းဆိုင္ရာဆရာ၀န္ ဦးထြန္းေဇာ္ကေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ ေဆးရြက္ႀကီးေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းမွာ (၇၀%)ခန္႔ရွိကာ
ကြမ္းယာထဲ၌ ေဆးရြက္ႀကီးထည့္၍ စားသုံးေသာသူမ်ားတြင္ သြားႏွင့္ပါတ္သက္ေသာ
ေရာဂါေ၀ဒနာအား ခံစားရၿပီး အဆိုပါသြားႏွင္႔
ပတ္သက္သည့္ေရာဂါမ်ားခံစားရသူမ်ား၏ ေလးပုံတစ္ပုံခန္႔သည္
ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင္႔ ျဖစ္သည္ဟု သြားဘက္ဆိုင္ရာဆရာ၀န္မ်ားက ဆိုသည္။
"ခံတြင္းသန္႔ေဆးနဲ႔ ငုံေပးတာေတြ, ကြမ္းခ်ိဳးကို ေဆးေပးတဲ့
သီးသန္႔သြားေဆးေပးခန္းေတြလိုမ်ိဳး ျမန္မာႏိုင္ငံမွာရွိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္ "
ဟုဆက္ေျပာသည္။
လက္ရွိအခ်ိန္၌ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္
ႏိုင္ငံေတာ္အစိုးရမွ ကြမ္းစားျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ သတ္မွတ္ထားေသာ
ဥပေဒမရွိေသာ္လည္း ေဆးရုံမ်ားႏွင့္ စာသင္ေက်ာင္းအခ်ိဳ႕တြင္ ကြမ္းမစားရန္
သတ္မွတ္ထားၿခင္း၊ ကြမ္းတံေတြးကို စည္းကမ္းမဲ႔ စြန္႔ၿခင္းအတြက္
ဒဏ္ေငြ(၅၀၀၀)က်ပ္အထိ ေပးေဆာင္ရန္ ဒဏ္ေႀကး သတ္မွတ္ထားျခင္းမ်ိဳးကို
ေဆးရုံအုပ္ႀကီးမ်ားႏွင္႔ ေက်ာင္းအုပ္ႀကီးမ်ားမွ အသိေပးႏိႈးေဆာ္ခ်က္မ်ား
ျပဳလုပ္ထားၾကသည္။
“အမ်ားျပည္သူကလည္း ကြမ္းစားရင္
ဒီလိုျဖစ္ႏိုင္ပါလားဆိုၿပီး ဆင္ျခင္မယ္, က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနတို႔၊
ႏိုင္ငံေတာ္အစိုးရတို႔ အေနနဲ႔လည္း ျပည္သူေတြကို ကြမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့
က်န္းမာေရးအသိပညာ ေပးတာေတြ၊ မူ၀ါဒ ခ်မွတ္တာေတြ လုပ္ေပးသင့္တယ္”
ဟုဒဂုံၿမိဳ႕သစ္ေျမာက္ပိုင္းမွ သြားႏွင့္ခံတြင္းဆရာ၀န္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ျပည္တြင္းစာနယ္ဇင္းတစ္ခုတြင္ ၀င္ေရာက္ လုပ္ကိုင္ေနသည့္ အသက္(၃၀)အရြယ္
ကိုထြန္းထြန္း ဆိုသူကလည္း ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္အတြင္းက ကြမ္းစားေနစဥ္
အသက္ရႈၾကပ္ကာတက္သြားျခင္းမ်ိဳး ကိုယ္ေတြ႔ ႏွစ္ႀကိမ္
ႀကဳံခဲ့ဖူးေၾကာင္းဆိုသည္။
“ကြမ္းစားေနတုန္း လည္ေခ်ာင္းထဲမွာ
ကြမ္းဖတ္ဆို႔ၿပီး တက္သြားတာ၊ေဘးနားမွာလူရွိေနလို႔ ေတာ္ေသးတယ္။ လူသာမရွိရင္
အသက္အႏၱရာယ္ကိုေတာင္ စိုးရိမ္ရတယ္လို႔ ဆရာ၀န္က ေျပာတယ္” ဟု ၄င္းကဆိုသည္။
ကြမ္းစားေသာယဥ္ေက်းမႈမွာ လြန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ေပါင္း(၂၀၀၀)ခန္႔မွ စတင္ခဲ့ၿပီး
ကမၻာတ၀ွမ္းလုံးတြင္ ခံတြင္းနွင့္ စပ္လ်ဥ္းေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားေနသူ
ခန္႔မွန္းေျခဦးေရမွာ ႏွစ္စဥ္(၃၉၀,၀၀၀) သို႔မဟုတ္ (၅၈%)
ရွိၿပီးအိႏၵိယတိုက္ငယ္ႏွင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွတို႔၌
အဓိကျဖစ္ပြားလ်က္ရွိေၾကာင္း၊ ကြမ္းစားမ်ားေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္
ခံတြင္း၊လည္ေခ်ာင္းႏွင့္အစာျပြန္ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ႏႈန္း ျမင့္မားေၾကာင္း၊
အျပည္ျပည္ ဆိုင္ရာကင္ဆာသုေတသနအဖြဲ႔(IARC) အဖြဲ႔၏ အစီရင္ခံစာတြင္
ေဖာ္ျပထားသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္မူ
ကြမ္းကိုေဆးအျဖစ္သုံးျခင္းႏွင့္ ကြမ္းစားျခင္းဓေလ့ စတင္ေပၚေပါက္ခဲ့
သည္နွင့္ပတ္သက္၍ “ ျမန္မာအစတေကာင္းက" ဟု ဆိုရိုးရွိခဲ့သည့္အတိုင္း
တေကာင္းေခတ္ဦးအခ်ိန္က တေကာင္းမင္းမ်ား လက္ထက္တြင္
ကြမ္းစားျခင္းအေလ့အထရွိခဲ့ကာ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွ အစ ျပဳ၍ ျမန္မာႏိုင္ငံသို႔
ေရာက္ရွိလာသည္ဟု ယူဆေၾကာင္းကို ဆရာႀကီးဒဂုန္နတ္ရွင္၏ "
ျမန္မာ့ရိုးရာကြမ္းဓေလ့ " စာအုပ္တြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပထားသည္။
ကြမ္းရြက္ႀကီးသည္ ေဆးဖက္၀င္ အရြက္အမ်ိဳးအစားထဲ၌ ပါရွိေသာ္လည္း ကြမ္းသီး၊
ေဆးရြက္ႀကီးႏွင့္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားတြင္ ႏိုက္ထရိုစမင္း၊ အလ္ကာလြဳိက္ႏွင့္
ပိုလီဖီေနာဓါတ္မ်ား အပါအ၀င္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းအမ်ိဳး(၃၀)ခန္႔
ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ထုံးမွ ခံတြင္းသားမ်ားကို ေလာင္ေစကာ ထိုမွတဆင္႔
ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာဓါတ္မ်ား အထဲစိမ့္၀င္ႏိုင္ေအာင္ အားေပးလ်က္ရွိေၾကာင္း
သြားဘက္ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္မ်ားက ဆိုသည္။
No comments:
Post a Comment