*** ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္ ***
“ ထမင္းအသက္ (၇)ရက္၊ ေရအသက္ (၁)မနက္ ” ဆိုတဲ့ ေရွးစကားရွိပါတယ္။
လူသားေတြအတြက္ ေရက ဘာ့ေၾကာင့္ မရွိမျဖစ္အပ္လိုပါသလဲ ?
(၁) ဦးေႏွာက္ရဲ ့၇၅% ကို ေရဓာတ္နဲ ့ဖြဲ ့စည္းတည္ေဆာက္ထားပါတယ္။
(၂) ခႏၵာကိုယ္တြင္းအပူခ်ိိန္ကို မွ်တေစပါတယ္။
(၃) ေသြးရဲ ့၈၃% ကအေရဓာတ္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။
(၄) ၾကြက္သားကို ေရဓာတ္ ၇၅% နဲ ့ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
(၅) အရိုးထဲမွာ ေရဓာတ္ ၂၂% ပါရွိပါတယ္။
(၆) ခႏၵာကိုယ္ထဲသိုေရာက္ရွိလာတဲ့အစာ းအစာေတြကို ခြန္အားအျဖစ္ေျပာင္းလဲေပးပါတယ္။
(၇) ခႏၵာကို္ယ္ထဲမွာပိုလွ်ံျပီမလိုလ ားအပ္တဲ့အရည္ေတြနဲ႕အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဆီး /၀မ္း /ေသြး /ေခြ်း / ခြ်ဲသလိပ္ အျဖစ္စြန္ ့ ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၈) ခႏၵာကိုယ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
(၉) အသက္ရႈျခင္းကိုအေထာက္အပ႔ံျဖစ္ေစ ပါတယ္။
(၁၀) အရိုးအဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွသက္သာေစပါတ ယ္။
(၁၁) ခႏၵာကိုယ္္တြင္းဆဲလ္မ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္ မျပတ္လပ္ေစေတာ့ပါဘူး။
“ ထမင္းအသက္ (၇)ရက္၊ ေရအသက္ (၁)မနက္ ” ဆိုတဲ့ ေရွးစကားရွိပါတယ္။
လူသားေတြအတြက္ ေရက ဘာ့ေၾကာင့္ မရွိမျဖစ္အပ္လိုပါသလဲ ?
(၁) ဦးေႏွာက္ရဲ ့၇၅% ကို ေရဓာတ္နဲ ့ဖြဲ ့စည္းတည္ေဆာက္ထားပါတယ္။
(၂) ခႏၵာကိုယ္တြင္းအပူခ်ိိန္ကို မွ်တေစပါတယ္။
(၃) ေသြးရဲ ့၈၃% ကအေရဓာတ္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။
(၄) ၾကြက္သားကို ေရဓာတ္ ၇၅% နဲ ့ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
(၅) အရိုးထဲမွာ ေရဓာတ္ ၂၂% ပါရွိပါတယ္။
(၆) ခႏၵာကိုယ္ထဲသိုေရာက္ရွိလာတဲ့အစာ
(၇) ခႏၵာကို္ယ္ထဲမွာပိုလွ်ံျပီမလိုလ
(၈) ခႏၵာကိုယ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
(၉) အသက္ရႈျခင္းကိုအေထာက္အပ႔ံျဖစ္ေစ
(၁၀) အရိုးအဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွသက္သာေစပါတ
(၁၁) ခႏၵာကိုယ္္တြင္းဆဲလ္မ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္ မျပတ္လပ္ေစေတာ့ပါဘူး။
(၁၂) သက္လံုေကာင္းေစပါတယ္။
(၁၃) ေခါင္းကိုက္သက္သာေစပါတယ္။
(၁၄) ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကိုေျပေပ်ာက္ေစကာစိတ္ၾကည္လင္လန္ းဆန္းေစပါတယ္။
(၁၅) ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။
(၁၆) အေမာအပမ္းခံနိုင္ျပီး၊ ေလ့က်င့္ခဏ္းၾကာၾကာလုပ္နိုင္လာပ ါတယ္။
(၁၇) အသားအေရေကာင္းျပီး၊ ရြယ္တင္နုပ်ိဳေစပါ တယ္။
(၁၈) ၀က္ရူးပ်ံ၊ တီဘီ၊ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ႏွာေခါင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။
(၁၉) အျမင္အာရံုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပ ါတယ္။
ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မ်ားျဖစ္ပါသလဲ ?
ေရခဲေရ နဲ ့ ေရေႏြးေတြကိုမဆိုလိုပါ။ (ရိုးရိုး ေသာက္ေရသန္ ့ကိုသာေသာက္ပါ)
(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို ့ ထမင္းမစားခင္နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ ့ေသြးက်ေစဖို ့ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၄) ေလျဖတ္/ ႏွလံုးေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၁၃) ေခါင္းကိုက္သက္သာေစပါတယ္။
(၁၄) ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကိုေျပေပ်ာက္ေစကာစိတ္ၾကည္လင္လန္
(၁၅) ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။
(၁၆) အေမာအပမ္းခံနိုင္ျပီး၊ ေလ့က်င့္ခဏ္းၾကာၾကာလုပ္နိုင္လာပ
(၁၇) အသားအေရေကာင္းျပီး၊ ရြယ္တင္နုပ်ိဳေစပါ တယ္။
(၁၈) ၀က္ရူးပ်ံ၊ တီဘီ၊ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ႏွာေခါင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။
(၁၉) အျမင္အာရံုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပ
ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မ်ားျဖစ္ပါသလဲ ?
ေရခဲေရ နဲ ့ ေရေႏြးေတြကိုမဆိုလိုပါ။ (ရိုးရိုး ေသာက္ေရသန္ ့ကိုသာေသာက္ပါ)
(၁) တညတာလံုးျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၵာကို္ယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္ တက္ၾကြလာေအာင္ လွံဳ ့ေဆာ္ေပးဖို ့ နံက္အိပ္ယာ ထတာနဲ ့ေသာက္ေရ ၂-ခြက္ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ ့ေသြးက်ေစဖို ့ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၄) ေလျဖတ္/
(၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ေၿခသလံုးၾကြက္ သားေတြၾကြက္တက္ျခင္းမျဖစ္ရေလေအာင္ညဘက္ တေရးနိုး တဲ့ အခါေရထေသာက ္ေပးပါ။
ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ?
(ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
(မွီျငမ္း…Daily Health Tips)
ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ?
အေမရိကန္က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္း ဆံုးျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။
အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာေရခဲေရ/ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾက ဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႕မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္းပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို ့ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္း စားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတ ြက ( ဥပမာျပ ရရင္ ေရခဲေရနဲ ့ေတြ ့တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္ နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြ ံ့ေစး အနယ္ အႏွစ္မ်ား သဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊အစာေကာင္းစြာမခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ထမင္းဟင္းပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့အခါမ် ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္ တည္းေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကိုကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္ ။ အပူအေအး တန္ျပန္ သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစ ပါေတာ့ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို ့ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ (သို ့မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို ့မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို ့ျဖင့္သာထမင္း လုပ္မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ နဲ ့ ထမင္းစားျပီးအနည္းဆံုးနာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ)အင္တာနက္သတင္းမွာအၾကံေပးေဖာ္ျပသ ြားခဲ့ပါတယ္။ သုိ ့ပါ၍ဤက်န္းမာေရးေဆာင္းပါးကိုဖတ္ရႈျပ ီးေနာက္၊ မိမိကိုယ္ကိုဆင္ျခင္ၾကျပီး၊ မိသားစု /ေဆြမ်ိဳး/ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးကို လည္းက်န္းမာေရးအသိေပးမွ်ေေ၀ေပးျခင္း ျဖင့္ လူ ၁၀-ေယာက္မွာ အနည္းဆံုး၁-ေယာက္ကို အသက္ကို ကင္တင္နိုင္မွာ ျဖစ္ပါေၾကာင္းအသိေပးႏႈိးေဆာ္လိုက္ရပါတယ္။
အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာေရခဲေရ/ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾက ဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႕မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္းပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို ့ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္း စားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတ
(ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
(မွီျငမ္း…Daily Health Tips)
No comments:
Post a Comment