အလည္လာေရာက္သူအားလုံး ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ပါေစ

Saturday 18 January 2014

ဗိုက္ပူေနပါက လိုက္နာသင့္ေသာ နည္းလမ္း



ဗိုက္ပူ တာေၾကာင့္ အဝတ္အစား ဝတ္ဆင္ရာမွာ စမတ္က်နမႈ မရွိ သလိုက်န္းမာေရးကိုလည္းထိခိုက္ေစႏိုင္ ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ပူေနၿပီဆိုရင္ လိုက္နာသင့္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို အႀကံ ျပဳလိုက္ပါတယ္။

(၁) က်န္းမာေရးႏွင္႕ ညီၫြတ္ေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းပါ
သင့္ခႏၶာကိုယ္က စံသတ္မွတ္ထား တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထက္ မ်ားေနရင္ အပိုကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ ေလ်ာ့ က်ေစ ဖို႔    လုပ္ေဆာင္ရပါေတာ့မယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္ ဖို႔ဆိုရင္ သင္စားတဲ့ ပမာဏထက္ ကယ္ လိုရီပိုမို ေလာင္ ကြ်မ္းေအာင္လုပ္ေဆာင္ ေပးပါ။ဝမ္းဗိုက္ျြကက္သားေတြသန္စြမ္း ေအာင္အိပ္ထမတင္ေလ့က်င့္ခန္း၊အ ေလး မ တဲ့ ေလ့က်င့္ခန္း၊ ထိုင္ထေလ့ က်င့္ခန္း စတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္တာ က အေကာင္းဆံုးနည္းပါ။ ဒါက ကိုယ္ အေလးခ်ိန္က်ေစတဲ့အျပင္ ဝမ္းဗိုက္ကို ခ်ပ္ရပ္ေစပါတယ္

(၂) အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား စားပါ
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါတဲ့        အစာကို စားတာေၾကာင့္ ေလပြ၊ ေလထတာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။အမွ်င္ဓာတ္ပါတဲ့ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔လုပ္တဲ့အစာေတြကဗိုက္ျမန္ျမန္ျပည့္ေစၿပီးဟင္းသီးဟင္းရြက္ေ တြက ကယ္လိုရီပါ ဝင္မႈ နည္းပါးပါတယ္။
(၃) ဆားေလွ်ာ႕စားပါ
လူအမ်ားစုဟာ ဆိုဒီယမ္ကို လိုအပ္ တာထက္ ႏွစ္ဆ   ပိုစားေနၾကတယ္လို႔ ကြ်မ္း က်င္သူေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ ဆား    အမ်ားႀကီး စား တာေၾကာင့္ ေသြးတိုး ေစႏိုင္သလို ေလပြေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆား ပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ အဓိက ရန္သူက တာရွည္ ခံေအာင္ ျပဳျပင္    ထားတဲ့ အစာေတြပါ။ ဒီအစာေတြ မစားခင္ အာဟာရ တန္ဖိုး ကို အရင္ဖတ္ၾကည့္ပါဦး။ ဗိုက္သားခ်ပ္ရပ္ဖို႔အတြက္အေကာင္းဆံုးကလတ္ဆတ္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းေတြ ကို သံုးၿပီး အိမ္ မွာ မိမိဘာသာ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ၿပီး စား တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။    ေရမ်ားမ်ားေသာက္ တာက ဆိုဒီယမ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

(၄) အစာကို နည္းနည္းႏွင္႕ မၾကာခဏ စားပါ
ညစာကို မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူေနတယ္ဆိုရင္နည္းနည္းနဲ႔မၾကာခဏစားတဲ့အေလ့အထကို ေျပာင္း လဲ ၾကည့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အခ်ိန္ ၃-၄နာရီၾကာ တိုင္း အစာနည္းနည္း စားေပးပါ။   ဒါဆို ရင္ ဗိုက္ဆာတာနဲ႔ အစာ ကို စားသင့္တာ ထက္ပိုစားမိတာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္း သြားပါလိမ့္မယ္။

(၅) ဆရာဝန္ႏွင္႕ ေတြ့ဆံုေဆြးေႏြးပါ

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေပမယ့္ ခါးအတိုင္းအတာက ေလ်ာ့က်မႈမရွိဘူး ဆိုရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ဖို႔ လိုပါတယ္။

ၾကယ္စင္

Aye Chan Mon# Credit To : ျမန္မာ႔ေရာင္စဥ္ > ျပန္လည္ မ်ေ၀ျခင္း ျဖစ္ပါသည္

No comments:

Post a Comment